Lemvig Kommune

Selvbetjening

Din søgning efter '{{query}}' gav intet resultat.

Indhold

Din søgning efter '{{query}}' gav intet resultat.

Nyheder

Din søgning efter '{{query}}' gav intet resultat.

Spændende – vi lærer noget nyt

- Det er sjovt at prøve noget nyt, siger eleverne.
- Det er vigtigt at vise elever, at der er gode og spændende job på vor fabrik, siger virksomhedsejere.

80 syvende klasses elever fra Christinelyst skole er i uge 48 i praktik på fire virksomheder i projekt Smartskills. Et nyt samarbejde mellem folkeskoler, erhvervsskoler og Job i Vest i Lemvig Kommune for at øge interessen for erhvervsfaglige uddannelser blandt unge.

Stål og andre metaller

- Jeg er interesseret i at se, hvad der sker på en fabrik og i at prøve, hvordan det er at arbejde med metal, siger Kasper Thornvig Andersen fra 7.a på Christinelyst skole. Hidtil har han prøvet at arbejde med træ.

12 elever fra skolen er for en dag i praktik på Vandborg Karosserifabrik i Lemvig. De er delt i tre grupper med fire i hver. Fabrikken har afsat én mand til hver gruppe. Han viser og vejleder de unge i at bruge maskiner, og hvordan de læser en tegning og omsætter den til et produkt.

De unge skal hver lave et fuglefoderbræt med tag i stål, som de får med hjem. Der måles, tegnes, skæres til, bøjes kanter, slibes og svejses – med stor entusiasme. Og der diskuteres vinkler og foreslås ændringer.

- De unge går til sagen med stor interesse og engagement. De er dygtige og lærenemme, siger Jan Ruby, produktionsansvarlig på Vandborg Karosserifabrik, der laver specialkonstruktioner til transport.  

Virksomheden er med i Job-i-Vest, et samarbejde mellem 10 virksomheder og Lemvig Kommune, og med i Smartskills for at udbrede kendskabet til erhvervsfaglige uddannelser.

- Jeg håber, eleverne får en god oplevelse her på fabrikken. Og at de får interesse for faglige uddannelser. Kan vi blot få nogle stykker gjort interesseret, er det godt. Det er jo en langsigtet proces, siger Michael Gade Nielsen, ejer af Vandborg Karosserifabrik.

3D-print og tekniske konstruktioner

På Heta Brændeovne i Rom uden for Lemvig er fem elever i gang med at se – og lære – hvordan fabrikkens teknikere på en pc’er med forskellige programmer tegner og konstruerer brændeovne. Eleverne skal lave en såkaldt Tipi-telt-konstruktion i stål - til fyrfadslys.

De fem skoleelever skiftes til at konstruere forskellige detaljer på, hvad der kommer til at ligne et lille cirka 20 centimeter ståltelt. De fem er velbevandrede i det tekniske, forstår logikken i programmerne, og de går hurtigt ned i detaljerne – under vejledning af Theis Friis, der er udviklingsmanager på Heta.

- Jeg er her for at se, hvad der sker på en fabrik. Det er spændende. Men det her med at tegne har indtil nu ikke været så svært, konstaterer Nikolai Byskov Østergaard fra 7c.

Måske bliver det sværere for de unge, når de kommer ud i værkstederne og skal arbejde med metal og prøve at svejse og bøje stål,

- Eleverne er dygtige. De skal nok klare opgaven, selv om de ikke har så mange praktiske fag i skolen, siger Theis Friis, der sammen med fire andre ansatte på Heta skal vejlede de unge i to dage.

Det er første gang, Heta Brændeovne, der også er med i Job-i-Vest, holder praktikdag, hvor skoleelever kommer med i produktionsprocessen.

- Det er vigtigt for os at kommunikere ud til unge mennesker, at der er spændende muligheder på vor virksomhed. Vi har adskillige uddannede smede, og det er en uddannelse, der har udviklet sig meget og kræver nye og spændende kompetencer, siger Martin Bach, medejer af Heta.

- Smartskills er et godt initiativ. Det ligger i forlængelse af Job-i-Vest, som nu i snart tre år har arbejdet på at udbrede kendskabet til virksomheder i Lemvig Kommune og skaffe kvalificeret arbejdskraft til egnen, fortsætter Martin Bach.

Projekt Smartskills er sat i værk for at give folkeskolerne flere og bedre muligheder for at klæde eleverne godt på til at finde den rigtige uddannelse. Projektet skal gerne kvalificere både forældre og elevernes valg af ungdomsuddannelse. På samme tid bliver lærere også klædt bedre på til at guide og vejlede eleverne.

Fakta:

- Ca. 80 elever fra 7. klasse på Christinelystskolen i Lemvig deltager.
- Virksomheder i projektet: FMC - Cheminova, Heta Brændeovne, Vandborg Karosserifabrik, Ausumgård.
- Nogle af projekterne indebærer blandet meget andet 3D print, teknisk tegning, svejsning og metalarbejde
- Læs mere her: www.Smartskills.nu

Artiklen er led i det privat offentlige projekt 'Din jobfremtid ligger i Vestjylland'.
Se mere på www.job-i-vest.dk.