
På billedet ses direktør Jes Bjerregaard fra TripleNine, Morten Agger fra Lemvigegnens Landboforening (i dag fusioneret til Fjordlandet) direktør for FMC Jakob Kyllesbech og borgmester Erik Flyvholm fra Lemvig Kommune.
Effektivt energiforbrug, bæredygtighed og klimavenlig produktion. Det er mål for tre erhvervspartnere, FMC, TripleNine og Lemvigegnens Landboforening, der har indgået partnerskabsaftaler med Lemvig Kommune om en ny klimahandlingsplan, kommunen netop har vedtaget.
Med handlingsplanen DK2020 forstærker kommunen sin indsats for en klimavenlig fremtid med stadig mindre udledning af CO2. Lemvig Kommune er blandt de første 20 udvalgte kommuner i et DK2020-projekt støttet af Realdania, der udarbejdede en klimahandlingsplan i et forsøg på af opfylde Paris-aftalens mål i Danmark med at holde den globale temperaturstigning under to graders celsius.
Klimahandlingsplan indeholder initiativer om klimatilpasning, mindre udledning af drivhusgasser, oplysning til børn og unge og et tæt samarbejde med erhvervslivet i kommunen. Målet er CO2-neutralitet i 2050 og ambitiøse delmål for 2030.
FMC – el som hovedenergikilde
- Kommunens klimahandlingsplan er i god overensstemmelse med FMC miljø- og klimamål og den grønne omstilling i Danmark generelt. Planen giver også fin mulighed for samarbejde lokalt, siger Jakob Kyllesbech, direktør for virksomheden FMC.
Han forventer lokale initiativer og input til nye løsninger, og FMC er allerede i dialog med partnere om Power to X, samtidig med, at FMC støtter og bakker op om nye projekter.
- FMC er i gang med at kortlægge muligheder for omlægning til elektricitet som hoved energikilde og udnytte den lokalt producerede vind- og eventuelle solenergi. Vi planlægger at gennemfører omstillingen i faser, der er økonomisk forsvarlige, siger Jakob Kyllesbech.
Landbrug med grønne løsninger
- Vi er med for at gøre madproduktion så klimavenlig som muligt i samarbejde med lokale aktører som kommunen, virksomheder og Klimatorium. Landbruget er parat til at omstille sig og være med til nødvendige løsninger, siger Morten Agger, formand for Lemvigegnens Landboforeninger, der nu er en del af landbrugssamarbejdet Fjordland, hvor han er næstformand.
Han fortæller, at der er mange initiativer på vej inden for landbruget - og kloge grønne løsninger. Det har erhvervet fuld fokus på, og derfor er det en naturlig del at gå med i partnerskabet med kommunen.
- Landbruget er en del af løsningen med at reducere belastningen af miljøet, ligesom vi er en del af problemet. Vi har målsætningen at være klimaneutral i 2050. Det kræver samarbejde med andre aktører. Det ser vi som en nødvendighed, understreger Morten Agger, og fortsætter:
- Det er jo ikke den enkelte landmand eller landbrug, men fødevareproduktionen som helhed, der bidrager til stor belastning af klimaet. Mange faktorer spiller ind. Klima- og miljøplaner skal laves sammen med andre sektorer, især lokale og inklusive kommunen.
TripleNine effektiviserer
Hos TripleNine arbejdes løbende på at forbedre energieffektiviteten og på at reducere virksomhedens CO2 udslip, forklarer Jacob Rasmussen, energi og miljøchef ved TripleNine.
- Virksomheden har allerede opfyldt klimaaftalens målsætning på 55% reduktion af CO2 udslip inden 2030. Vi ønsker at fastholde den positive fremdrift, siger han.
Partnerskabsaftalen skal kortlægge mulighederne for at forankre den grønne omstillingen lokalt. Virksomheden vil se på mulighederne for at indgå i lokale initiativer og samtidigt invitere andre lokale virksomheder ind på fabrikken for at undersøge, hvilke muligheder der er hos TripleNine.
- Partnerskabsaftalen med Lemvig Kommune skal fastholde vores engagement i den grønne omstilling. Det forventes, at Lemvig Kommune faciliterer et fagligt professionelt netværk, som bliver til gavn for borgere og erhverv i Kommunen, siger Jacob Rasmussen.