
Her har vi samlet nogle spørgsmål og svar omkring PFAS-forurening på Harboøre Tange.
Må man færdes i området?
Ja. Det er ikke farligt at færdes og opholde sig i områderne.
Må man drikke vandet fra vandhanen?
Ja. Drikkevandet i Thyborøn indeholder ikke PFAS-stoffer og er rent. Læs mere hos Lemvig Vand
Hvor meget PFAS er der fundet?
Først fandt Region Midtjylland PFAS ved banegravssøen nær en gammel losseplads. Se Region Midtjyllands pressemeddelelse fra 11. februar 2022.
Siden fandt Lemvig Vand og Lemvig Kommune PFAS-stoffer i drænsystem under den sydvestlige del af byen og i udløbsbrønd til Thyborøn Fjord. Og senere også i den østlige del af Thyborøn i drænsystemet der. Jorden i byen er dog blevet ”frifundet” og lever op til jordkvalitetskravene.
Der er også fundet PFAS i havskum ved Vestkysten ud for Thyborøn.
Naturstyrelsen har desuden fundet PFAS-stoffer i kvæg, græs- og vandprøver fra Knopper Enge. Se pressemeddelelse fra Lemvig Kommune den 30. marts 2022.
Hvad skal jeg gøre?
Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at man ”undgår direkte kontakt med havskummet, imens der pågår yderligere undersøgelser af fundet”.
Du bør kassere oksekød, fuglevildt mv. fra Harboøre Tange. Det samme gælder afgrøder fra haver i Thyborøn, der er blevet vandet med drænvand. HVIS det er vandet med drikkevand og skylles grundigt kan man godt spise afgrøderne.
Konsekvensen af PFAS-fundene på Knopper Enge er, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle ud fra et forsigtighedsprincip bør kassere oksekød, fuglevildt, med mere fra Harboøre Tange, som de måtte have i fryseren.
Du skal heller ikke bade eller fiske i Banegravssøen og Thyborøn Fjord. Siden første PFAS-fund er fiskeri- og badeforbuddet i området indskærpet.
Hvad med private boringer, hvor der fx bruges til havevanding?
Ifølge Fødevarestyrelsen er der på nuværende tidspunkt ikke noget til hindre for at anvende havevandingsboringerne til havevanding på egen grund.
Vandet fra havevandingsboringen skal dog ikke bruges til vanding af , grøntsager, urtehave eller frugttræer. Det anbefales også, at man ikke bruger vandet fra havevandingsboringen til svømmebassiner.
Hvor kommer PFAS-stofferne på Harboøre Tange fra?
Der er målt forhøjede værdier bl.a. i forbindelse den nedgravede losseplads syd for Thyborøn. Men der er også målt forhøjede værdier langt fra lossepladsen. Det er uvist, hvad der forårsager forureningen.
På tværs af myndigheder samarbejdes med blandt andre eksperter fra Niras om at finde frem til, hvor forureningen stammer fra, og der er planlagt en række undersøgelser.
Mere generel information om PFAS-stoffer
Information: Til dig der har været udsat for PFAS
For yderligere information læs også pjecen fra Sundhedsstyrelsen: ”Til dig der har været udsat for PFAS”
Såfremt du har spørgsmål og bor i det berørte område er du velkommen til at kontakte Lemvig Kommune på telefonnummer: 9663 1414