Lemvig Kommune

Selvbetjening

Din søgning efter '{{query}}' gav intet resultat.

Indhold

Din søgning efter '{{query}}' gav intet resultat.

Nyheder

Din søgning efter '{{query}}' gav intet resultat.

Video: Vandkunst ”Iris” på Torvet i Lemvig

I de kommende tre uger vises en film om et ny vandkunstværk, ”Iris”, på Torvet i Lemvig. Filmen kan ses i Handelsbankens vindue ud for stedet, hvor ”Iris” placeres. Efter planen indvies ”Iris” torsdag den 4. juni 2020. Opførelsen af kunstværket begynder i slutningen af april.

Kunstner og billedhugger Karin Lorentzen er i gang med at udforme vandkunstværket i sit atelier i København. Hun og mange frivillige har indsamlet flere tusinde runde og ovale sten til værket, der er en gave fra Ny Carlsbergfondet, og som støttes af Lemvig Kommune.

Iris består af en stor fontæne med to bassiner. Det inderste bassin er i bronze og fyldes med vand i sommerhalvåret.

Det yderste store bassin har en kant af granit og en mosaik af strandsten i bunden. Kanten kan man sidde på. Mosaikken ligger rundt om det inderste bassin og Iris er rund som pupillen i et øje.

Videoen om ”Iris” vises frem til kort før jul og igen i ugerne op til starten på anlægsarbejdet i april måned.  Videoen har undertekster.

Ja til fornyelse

Det er Kommunalbestyrelsen, der har sagt ja tak til kunstprojektet i Lemvig midtby. ”Iris” skal forny Torvet som samlingssted for borgere og stå færdig i juni 2020. Værket indtager det nordøstlige hjørne af Torvet, hvor Weibelsgade og Ågade møder pladsen.

Karin Lorentzen har været på studiebesøg i Lemvig, talt med lokale ildsjæle og undersøgt Torvets historiske og nutidige betydning og funktion. I fuld størrelse bliver ”Iris” cirka syv meter i diameter.

Billedhuggeren har med sit projekt ”lyttet” til stedet, og hendes udsmykning tager udgangspunkt i kirkens løgkuppel i kobber, de tidligste stenbelægninger på Torvet og i digteren Thøger Larsens interesse for astronomi.

Torvet i Lemvig er en historisk plads. Det er byens ældste og dens kerne. Med donationen fra Ny Carlsbergfondet gøres pladsen endnu smukkere og mere attraktiv for borgerne. Et samlingssted og et pusterum, der forbinder Torvet og gågaderne bedre. Værket og Torvet kæder handel og kultur sammen.

Værket Iris

Værket ”Iris” er inspireret af Thøger Larsens måde at arbejde på. Nemlig at vende blikket mod universet og trække viden fra hele verden til Lemvig. ”Iris” er også navnet på en asteroide, der er opkaldt efter gudinden Iris, som i græsk mytologi personificerer regnbuen. Iris er desuden regnbuehinden omkring øjets pupil.

- Mit håb er, at værket inspirerer til et blik mod det univers, vi er en del af, siger Karin Lorentzen og fortsætter:  

- Ligesom Thøger Larsen ønsker jeg at skabe et ’magisk punkt’, der trækker tråde mellem nutiden og fortiden, bl.a. ved at lade værket tage udgangspunkt i det geologiske og kulturelle ophav, der findes omkring kirken.

Selve kunstværket skænkes af Ny Carlsbergfondet. Lemvig Kommune betaler anlægsudgifter og den fremtidige drift. 

Ny Carlsbergfondets betydning for kunsten.

  • Ny Carlsbergfondet blev oprettet i 1902 af Carl Jacobsen og finansieres fra hans andel af Carlsberg-bryggerierne. I dag arbejder fondet fortsat med at realisere Jacobsens vision om at gøre kunsten tilgængelig for det bredest mulige publikum.
  • Ny Carlsbergfondet styrker kunsten i samfundet.
     

Læs mere på www.ny-carlsbergfondet.dk